Září 2013

Potahuju boty

26. září 2013 v 15:25 | Ellanor |  Kostýmy
Před pár lety jsem se pokusila si boty ušít (někdy sem dám fotku i jejich současného stavu:)), letos jsem si zkusila boty potáhnout jinou látkou. Výsledek je z kostýmového hlediska diskutabilní, ale proces výroby byla nová zkušenost, takže se o to tady s vámi podělím :)..

Boty jsem zamýšlela ke svým honosným renesančním šatům. Konkrétně ke Cranachovi. Ano, vůbec neodpovídají dobovým vyobrazením a naší kostýmní komise jsme se na schválení ani neptala, protože jsem věděla, že by to bylo zbytečné. Měla jsem prostě představu, že takhle ty boty budou super, a že je určitě musím vyrobit stůj co stůj. Možná ten pocit znáte :)..

Zvolila jsem jako základ plátěné balerínky. Podařilo se mi koupit zcela nové u Bati asi za 150kč, protože byly špinavé od lepidla - pro mě tedy ideální. Navíc měly ve spodní části okolo podrážky sisalové oplétání, ke kterému jsem látku částečně přišívala. Nemusela jsem (hlavně na špičce) propichovat botu zvenku dovnitř a zpět.

Houbaři na baterky

23. září 2013 v 15:17 | Ellanor |  Každodenní drobnosti
Minulý víkend jsme konečně vyrazili na hřiby. Protože mám pokaždé víkend ve Zlíně narvaný, zbylo nám jen nedělní dopoledne. Nejsme ale zase houbaři, kteří by obětovali cenný spánek a bloudili lesem za ranních mlh a kuropění.

Zkazky o tom, jestli něco roste byly různé, nemáme žádné oblíbené místo, tak jsou zkusili zajet k Fryštácké přehradě. I místní rybář nás odrazoval, že pokud se nechceme plazit v nejhustších smrčcích, tak nenajdem nic moc. Čekali jsme tedy to nejhorší, totiž nic. Prázdné košíky a maximálně procházku v popršeném lese.

. . .

Ale tam na lesní travnaté cestě byly. Jako vždy. V podstatě naše záchrana, hřib, který před vámi málokdo sebere, a dá se najít i u frekventovaných (betonových) lesních cest - Ryzec pravý. Plný košík bohatě stačil k naší maximální spokojenosti :)..

Jak poznám ryzec pravý od jiných "lišek"? Je do zelena, i na klobouku, má dutou nohu, neteče z něho bílé mléko. Více třeba tady v tomto atlase hub. Pokud jste taky trochu houbaři na baterky, vyplatí se znát pár méně známých hub - i například čirůvky fialové, což je hřib, který nelze absolutně s ničím splést :o)..

Ryzec jsem udělala doma jen na oleji se solí a kmínem, na chleba je výborný. Chutná podobně jako bedla. Taky jsem část zavařila do omáčky, kde měl větší úspěch, než suchohřiby. Ty se v omáčce, narozdíl od ryzce, vždycky rozvaří, dalo by se říct "rozblemcaji" :o)..

Houbařským úlovkům zdar a příští článek už snad bude o něčem jiném :o)...