Orange curd

26. dubna 2017 v 11:42 | Ellanor |  Vaření s rozběhem
Neboli sladká pomerančová omáčka je můj včerejší kulinářský experiment. Bude to součást většího projektu, který je ale nejistý od počátku a to hlavně z důvodu dvou proměnných. Jedna proměnná je mimino, druhá zase tříletý pytel blech, který nechce poslouchat:). Nicméně projekt nese název čokoládovo-pomerančový dort pro manžela k narozeninám, plánuju ho už skoro rok a tento pátek musí být hotov.

Původní verze je Lemon curd, oblíbená v anglosaských zemích. Nedivte se, že to neznáte, já jsem se o její existenci taky dozveděla teprve nedávno. Je to citronová omáčka, která se používá na polití cukrářských výrobků (cheesecake, tartaletky apod). Dá se koupit ve skleničce třeba v Marks and Spenceru nebo v Tescu. Taky ji člověk může i uvařit, ale přijde mi, že je to trošku vyšší level než běžné pečení třeba bábovky. Každopádně jsem to zkusila :).. Použila jsem tento recept s pomerančem (jen jsem žloutky přidala až po rozpuštění předchozích ingrediencí).

Jak jsem to tedy vařila. Pokusím se o autentický záznam:

- Týden před: Nastuduju recepty a sháním ingredience. Pro 3 biopomeranče za 20kč/kus pošlu manžela přes celé město.
- Dneska: Mám všechny přísady doma a asi hodinu čas než půjdu pro dítě do školky - hurá na to.
- Nemám struhadlo na pomerančovou kůru, aha... nastrouhám to na jemném normálním.
- Nemám odšťavnovač, no nic, mám aspoň takový provizorní na vymačkání citronu do flašky, to bude stačit.
- Rozkrojím pomeranče a snažíte se z nich dostat nějakou šťávu. Vevnitř vypadají... no podobně jak zvenku - jako něco, co si dlouho nikdo nechtěl koupit :)..

- Mám asi 90ml biopomerančové šťávy, hurá! 20 můžu upít, stačí mi jen 70! :)))
- Vrazím to do hrnce nad páru, zahřívám, rozpouštím máslo a míchám.
- Přidám 4 žloutky a nastává důležitá čtvrhodinka, kdy to musím zahřívat, míchat a zaklínat, aby to zhoustlo.
- Probouzí se mimino.
- Ke sporáku si přistavím židli. Jednou rukou to míchám a druhou kojím.
- Asi po 20ti minutách to vzdávám, nezhoustlo to. Sakra, musím jít do té školky.
- Ochutnám to. Je to fakt dobré, ale nečekaně studené. Asi jsem výraz "nad parou, nesmí se dotýkat hladiny" vzala moc vážně a vzdálenost od hladiny byla příliš velká. Mám plán, jak to po návratu ze školky spravím: víc to zahřeju!
- Po hodině se vracíme ze školky, omáčka je zcela studená - a hustá tak, jak je potřeba.
- Celý dnešní experiment prohlašuji za úspěšný :).. Orange curd schovám do skleničky a do lednice.
- Jdu vylízat hrnec, mňam. Poté, co je hrnec čistý, tak mi příjde, že ten pomerančový koncentrát zas pár dní nemusím vidět. Nechápu jak si to někdo může mazat na chleba (?!) :))..

Můj další plán je kakaový/čokoládoý korpus promazaný mascarpone s výše zmíněným pomerančovým dochucovadlem. To vše potažené marcipánem, tak mi držte palce:).
 


Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 26. dubna 2017 v 15:50 | Reagovat

To je na mě moc sladké :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama