Zmrzlina na první pokus

27. července 2017 v 11:09 | Ellanor |  Vaření s rozběhem
Zkusit domácí zmrzlinu byl spontánní nápad během jednoho odpoledne. Nijak jsem to neplánovala a moc jsem si od toho ani neslibovala. O to víc mě výsledek potěšil :).. Hlavní popud byly domácí meruňky a broskve, ze kterých se mi tentokrát nechtělo absolutně nic péct :).

Zběžně jsem pročetla pár receptů na internetu a koupila jsem to, co se tam nejčastěji vyskytovalo: 40% smetanu na šlehání a Salko. Konečný recept jsem nakonec našla na konzervě Salka. Na druhý pokus jsme ho ještě trochu odlehčila jogurtem, protože je to kalorická bomba s velkým K :)..


Co potřebujeme:
1 smetana ke šlehání 40%
1 smetanový jogurt
1/2 konzervy Salka
500g ovoce (já jsem použila meruňky, druhý pokus byly broskve)
dochucovadlo jako třeba vanilkový lusk dle vlastního uvážení
cukr nebyl potřeba
__________________________

Ušlehám šlehačku a poté do ní vmíchám Salko (po otevření konzervy radili obsah jemně prošlehat/provzdušnit lžičkou) a jogurt. Ovoce krátce povařím a nechám schládnout. Rozmixuju a propasíruju přes sítko (nebo to tam hodím celé :) do smetanového základu. Dle mé zkušenosti už není třeba přislazovat cukrem, Salko to zařídí :).

Pečlivě promíchám a naplním nádoby do mražáku. Hlavní vtip je v tom, že se to během mrznutí vytahuje a promíchává. Tak zhruba po půl hodině, záleží na velikosti nádoby a stupních v mražáku. Z tohoto důvodu doporučuji vyšší a užší nádobu. Samozřejmě se tím vylučují tvořítka na zmrzlinu. Důležité je ty ledové krystalky seškrábnout z okrajů a zase vmíchat do hmoty.

Přes veškerou snahu nezůstane zmrzlina tak nadýchaná jako kupovaná a před servírováním je fajn ji nechat trochu "povolit". Ale je vynikající a chuťově naprosto srovnatelná s kupovanými :).. Navíc víte, co v ní je a máte radost z vlastní výroby a svého ovoce :). Je to jednoznačně tvrdá konkurence bublaninám, štrůdlům a jiným ovocným koláčům z vlastních zahrádek :)...
 


Komentáře

1 nudistka nudistka | Web | 27. července 2017 v 12:23 | Reagovat

Vyzkouším. Už nad domácí zmrzlinou uvažuju nějaký ten den.

2 NaTyy NaTyy | Web | 27. července 2017 v 13:29 | Reagovat

To musím zkusit, nikdy jsem domácí nedělala :)

3 Míša | traveldiary.blog.cz Míša | traveldiary.blog.cz | E-mail | Web | 27. července 2017 v 14:57 | Reagovat

Super tip, děkuji! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama