Dortová smršť

22. dubna 2018 v 10:03 | Ellanor |  Vaření s rozběhem
Půlka dubna se nese ve znamení několika narozenin. A minulý rok ještě jedny přibyly :). Abych vás tu nezahltila, tak dám všechny dorty do jednoho článku a přihodím i ten loňský, co jsem pekla pár dní po návratu z porodnice ;).

Péct dorty mě baví, a dělám je o něco složitější, než je nezbytně nutné.. Nó, dobře.. je to asi tak, že se po nocích dívám na videa a návody, a když se termín přiblíží, tak to chci realizovat :).. Skoro za každou cenu :).

Květinový dort jsem upekla jako dárek pro sestru. Uvnitř je osvědčený mrkvovo-mandlový korpus a piškotový korpus. Promazaný je mascarpone s máslem a jogurtem a prolitý pomerančovou omáčkou "Orange curd".

Když si na youtube zadáte "flower cake", vyskočí na vás mooc pěkné dorty s květinami z máslového krému. Když jsem je viděla poprvé, řekla jsem si, že to je kýč. Ale hodně mě oslovily dorty se sukulenty dělané touto technikou. Studovala jsem, jak se to dělá. Postupně jsem tak přišla na chuť i květinovým dortům :).. Protože je na to potřeba speciální cukrářské nářadí, přinesl mi ho pod stromeček Ježíšek. No dobře, koupila, zabalila a podstrčila jsem si to pod stromek sama :).


Nebudu zabíhat do detailů, to kdyžtak rozepíšu někdy samostatně, ale na tento dort potřebujete speciální cukrářské špičky, potravinářské barvy, krém z másla a bílkového sněhu "swiss meringue buttercream" a jednu noc. Postup práce jsem měla naplánovaný a bála jsem se několika míst a bodů, aby se to nepokazilo (noc před oslavou, že?). Nakonec ale největší zádrhel nastal v barvení směsi, tam jsem to naprosto nečekala. Když totiž smícháte modrou a červenou, tak z ní není fialová. V tomto případě to byla cementově šedá. Dortu v odstínech fialové tedy bylo potřeba zamávat a přivítat dort v barvě trikolóry:).

Dort ve tvaru srdce je potahovaný marcipánem. Uvnitř je čokoládový korpus a jahodová marmeláda, pak mascarpone a proložené malinami. Čokoládový korpus ještě ladím, tak potom třeba bude i recept :). Nahoře na tomto dortu jsem si moc chtěla vyzkoušet dozdobení marcipánu bílkovou polevou na perníčky. Aby vynikl přírodní odstín marcipánu. No, neměla jsem na to moc času a i ten nápad byl takový nejistý, příště to snad vyjde líp :).

U tohoto dortu mě čekala jedna malá záhada. Pod dortem byla pořád loužička, nevím přesně čeho. Myslela jsem si, že to teče ten jogurt, kterým bylo naředěné mascarpone, ale druhý dort byl promazaný stejně a netekl. Pak to mohla být marmeláda, která bylo trochu řidší, ale to mi vyhovovalo, chtěla jsem, ať trochu nateče i do korpusu. Nevím, vyřešila jsem to tak, že marcipán nebyl dotažen úplně dolů a těsně před podáváním jsem sladkou loužičku odsála ubrouskem, obložila to dole válečkem marcipánu a pak rychle podávala :)..

Třetí dort je pro naši malou Žabičku, která slavila jeden rok. Před velikonocemi mě trkl nápad s vajíčky v hnízdě. Toto téma není zas tak originální, ale který dort ano, že?.. Podle google už bylo vyrobeno asi jakékoliv téma :). Vajíčka jsem koupila pralinkové a ptáčci jsou z květinářství. Hnízdo, které vidíte je potaženo marcipánem, ale je upečeno z korpusu. Trochu těsta jsem nalila do misky vystlané pečícím papírem a doprostřed zatlačila košíček na mufin zatížený nějakou kuchyňskou pomůckou odolnou vůči žáru trouby. Zajímavé (a u mě celkem obvyklé) je, že marcipán je barvem zcela přírodně (narodíl od květinového dortu). Rozšíříla jsem paletu o hnědou a žlutou. Takže teď krom bílé (tzn. přírodního marcipánu), zvládám zelenou pomocí macha čaje, žlutou kurkumou a hnědou samozřejmě kakaem:).
Složení korpusů a krému je stejné jako u květinového dortu a musím říct, že dort se snědl rekordně rychle :).

Poslední čtvrtý dort jen doplňuje mozaiku a vysvětluje loňské vaření Orange curd. Přesně před rokem jsem dělala čokoládový korpus, orange curd a mascarpone, protože jsem moc chtěla docílit pomerančovo-čokoládové příchuti dortu. Nakonec jsem se neodvážila použít kandovanou pomerančovou kůru, kterou jsem chtěla zapéct do těsta, ale jinak dort měl úspěch veliký. Jo mimochodem, hodně dělá, když se samotný korpus pokape čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. A to jak vloni čokoládový, tak letos piškotový, mňam. V řezu dortu je trochu vidět i vrstva čokoládového krému pod marcipánem. To byl pokud o "ganache", ale dopadlo to nic moc. Hlavně mi nešla udělat tlustá vrstva, mělo to špatnou konzistenci. V oblasti rozpuštěné čokolády zatím celkem tápu :).
Ja je vidět na potahování nebyl kladen moc velký důraz :). Zajímavostí je, že ten marcipán, kterým je to potáhnuté, je 1:2, tedy s vysokým podílem mandlí. S tak vysokým, že už se prý tím ani potahovat nedá (a dává se to do cukroví a pralinek) :)).

Před publikováním tohoto článku jsem si vzpomněla ještě na dva dorty, které tu můžu zmínit. Pamatujete na každoroční Výstavu betlémů ve Hvozdné, kam dělám každý rok jedlý betlém vždy v jiném stylu? Tak vloni jsem vymyslela dort Ježíškovi k narozeninám :).. Piškotový korpus červený a zelený (červená potravinářská a zelená macha čaj) a vše ostatní v bílé. Objednala jsem na to ne potahovací, ale modelovací hmotu, no zajímavá zkušenost, ale chuťově žádná sláva. Dort byl tři dny vystaven venku (v zimě a přes noc v ledničce) a pak jej divadelníci snědli. Já jsem ho tedy nejedla, neb jsem tam nebyla. Prý byl moc dobrý :).

Na závěr ještě super rychlovku. V lednu jsem byla několikrát nemocná a na Ještěrčiny narozeniny se téměř žádná oslava nekonala. Dort ale byl. Superrychlý, až primitivní, ale Ještěrka měla zážitek, že měl tvar dárku, takže ji ani náhodou nenapadlo, že jsem to flákla :).. Osvědčené těsto na korpus jsem vylila na plech, po upečení jsem to rozkrájela na čtvrtky, poskládala do kvádru a potáhla. Hotovo nazdar :)..
Protože fotky z výroby dortu nemám, dala jsem do koláže Ještěrku, jak ojídá marcipán (jiným způsobem dorty zatím nejí) a perníčky, které jsem pekla do školky k jejím narozeninám :)

Dám si teď od dortů chvíli pauzu :).. Ale musím říct, že květinový měl velký ohlas (vlastně všechny) a těším se, až zas budu trénovat modelování květů :).. Teď jdu zas chvíli šít, osázet balkon a další drobnosti aktuální na mateřské :)..

PS: Kdo by měl strach, že mám na metřeské moc času, tak se to jen zdá, ten čas si kradu. Například se okrádám o spánek nebo nedělám jiné věci, co bych měla dělat a naštěstí tolerantní manžel mi s údržbou domácti pomáhá :).. Dá se to dělat jen nárazově, ne dlouhodobě:).
 


Komentáře

1 Dívka s inteligentní přezdívkou Dívka s inteligentní přezdívkou | Web | 22. dubna 2018 v 10:22 | Reagovat

Všechny ty dorty vypadají moc dobře, nejvíc se mi líbí ten s květinami.

2 padesatka padesatka | E-mail | Web | 22. dubna 2018 v 11:25 | Reagovat

To jsou vážně umělecká díla. Máš můj obdiv..!

3 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 22. dubna 2018 v 12:41 | Reagovat

Tak to je fakt bomba.. možná by to chtělo fotky větší.. i když možná je lepší že jsou malé.. jinak bych si poslintala klávesnici :D

4 K. K. | E-mail | Web | 22. dubna 2018 v 13:09 | Reagovat

Vypadá to pěkně. Jsem dort ještě nikdy nezkoušela, ale ráda je takhle na netu obdivuju. :)

5 Ginger White Ginger White | Web | 22. dubna 2018 v 13:54 | Reagovat

Do  toho dortu ve tvaru srdce jsem se úplně zamilovala. :) Máš můj obdiv.

6 Ellanor Ellanor | 25. dubna 2018 v 11:25 | Reagovat

Díky za milé komentáře a chválu :)

[3]: fotky jsou malé jen v tom prvním obrázku :)..

7 hotmail hotmail | E-mail | Web | 6. července 2018 v 11:20 | Reagovat

I really like your post because it will be helpful to the reader so thank you for writing such a useful information.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama